Menu
Your Cart

Over de Kufiya

De keffiyeh of kufiya (Arabisch: كوفية kūfiyyah, wat "van de stad Kufa" (الكوفه); meervoud كوفيات kūfiyyāt), ook bekend als een ghutrah (غترة), shemagh (شماغ), Hattah (حطة), mashadah (مشدة ), chafiye (Perzisch: چفیه) of cemedanî (Koerdisch: جه مه داني), is een traditionele Midden-Oosten hoofddoek gevormd uit een vierkante sjaal, meestal gemaakt van katoen. Het wordt meestal gedragen door Arabieren en ook enkele Koerden. Het wordt vaak gevonden in droge gebieden en wordt beschermd verbranden van de zon, stof en zand. Zijn opvallende standaard geweven geruit patroon kan zijn ontstaan ​​in een oude Mesopotamische vertegenwoordiging van vis netten of oren van graan, maar de werkelijke oorsprong van het patroon blijft onbekend.

De keffiyeh word al meer dan een eeuw gedragen door de Arabieren die woonachtig zijn in de regio's in Arabië, Jordanië en Irak. Tijdens de jaren '60, groeide het gebruik ervan in andere regio's toen het Palestijnse nationalisme verhoogd werd en de Palestijnse leider Yasser Arafat het aan nam als een symbool. Tegen het einde van de jaren '80, werd de keffiyeh een mode-accessoire in de Verenigde Staten en, rond het millenium, werd het erg populair onder jongeren in Tokio, waar het werd vaak werd gedragen met camouflage-stijl kleding.

Traditioneel gedragen door Palestijnse boeren, werd de keffiyeh gedragen door Palestijnse mannen van elke rang en werd een symbool van het Palestijnse nationalisme tijdens de Arabische opstand van de jaren 1930. Zijn bekendheid steeg in de jaren 1960 met het begin van de Palestijnse verzetsbeweging en de goedkeuring ervan door de Palestijnse politicus Yasser Arafat.

De zwart-wit geblokte keffiyeh zou later het iconische symbool van Arafat zijn geworden en zou hij zelden gezien zijn zonder; slechts af en toe droeg hij een militaire pet, of, in koudere klimaten, een Russisch ushanka hoed. Arafat droeg zijn keffiyeh in een semi-traditionele manier, rond zijn hoofd via een agal. Hij droeg ook een keffiyeh in de hals van zijn militaire bekleding. Al vroeg maakte hij het zijn persoonlijke handelsmerk om de sjaal alleen over zijn rechter schouder  te draperen, in de vorm van een driehoek, lijkend op de contouren van het Palestijnse grondgebied. Deze manier van het dragen van de keffiyeh werd een symbool van Arafat als persoon en politiek leider, en is niet geïmiteerd door andere Palestijnse leiders. De sjaal staat door deze associaties informeel bekend als "Arafat-sjaal", "PLO-sjaal" of "Palestijnensjaal".

Een andere Palestijnse figuur dat in verband staat met de keffiyeh is Leila Khaled, een vrouwelijk lid van de gewapende vleugel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Er zijn verschillende foto's van Khaled verspreid in de westerse kranten na de kaping van het TWA Flight 840 en de Dawson's Field kapingen. Op deze fotos draagt ze vaak een keffiyeh in de stijl van hijab als een moslim vrouw, gewikkeld rond het hoofd en de schouders. Dit was ongebruikelijk, omdat de keffiyeh wordt geassocieerd met Arabische mannelijkheid, en velen geloven dat dit iets van een fashion statement door Khaled  moet zijn, dat duidt op haar gelijkheid met mannen in de Palestijnse gewapende strijd.

De kleuren van de stiksels in een keffiyeh staan ook in verband met politieke sympathieën met de Palestijnen'. Traditionele zwarte en witte keffiyehs werd geassocieerd met Fatah. Later werden rode en witte keffiyehs door Palestijnse marxisten, zoals de PFLP aangenomen.

De kleur symboliek van de sjaals is niet universeel door alle Palestijnen en Arabieren geaccepteerd. Het belang ervan moet niet worden overdreven, omdat de sjaals worden gebruikt door Palestijnen en Arabieren van alle politieke voorkeuren, maar ook door mensen met geen bepaalde politieke sympathieën.